Снимка: Петел, архивНов доклад от САЩ- този път за инвестиционния климат

...
Снимка: Петел, архивНов доклад от САЩ- този път за инвестиционния климат
Коментари Харесай

Нов доклад от САЩ за България: Ендемична корупция и тромава администрация, избирателно правосъдие

Снимка: Петел, списък

Нов отчет от САЩ- този път за капиталовия климат в България окачествява страната ни като рискова дестинация поради корупцията и тромавата администрация. Все отново се регистрира, че налозите са ниски, а работната ръка - евтина.

Много вложители не престават да гледат на България като на една евтина дестинация. Тази страна предлага най-евтината работна ръка в Европейския съюз, има ниски налози. Въпреки това задграничните вложители се тормозят от върховенството на закона в България, написа " Фрогнюз " базирайки се на отчета.

На фона на необятно публикуваната корупция вложителите загатват и други проблеми - компликации при приемането на нужните разрешителни, непредсказуемост поради честите регулаторни и законодателни промени, честите опити за отказване от дълготрайни държавни контракти и... неефективна правосъдна система.

Уви, всичко това е следващият удар за страната ни, който идва отвън рамките на страната. Миналата година Брюксел разгласява първия си отчет за върховенството на закона в Европейски Съюз, който очерта съществени проблеми пред страната ни, изключително в частта за правосъдната власт и основния прокурор. Тези констатации бяха повторени и в отчета на Европейски Съюз през вчерашния ден, който все пак бе посрещнат позитивно от държавното обвиняване и КПКОНПИ. 

Преди месеци излезе пък фрапиращ отчет от Държавния департамент на Съединени американски щати. Вашингтон глоби и няколко лица по закона “Магнитски ” поради съмнения в корупция. Беше ударен Делян Пеевски, за който прочее стана ясно през вчерашния ден, че бил разпитан от българската прокуратура. 

Докладът за капиталовия климат в България е част от много просторен труд, който не се стопира единствено върху нашата страна, само че и върху други страни. Той е направен от Бюрото по икономическите и бизнес въпроси към Държавния департамент и цели да ориентира американския бизнес за позитивите и негативите на бизнес средата в съответните страни. 

Казано с по-прости думи - с изключение на за чисто икономическите детайлности, загатват се и ендемичната корупция, тромаво работещите институции, бюрокрацията и правосъдната отбрана. По-скоро неналичието й. Регулаторната среда в България е разказана като комплицирана и непрозрачна. Това от своя страна съгласно отчета води до произвол и основава предпоставки за корупция.

“Инвеститорите постоянно се оплакват от редица регулаторни спънки, прокурорска интервенция в административни каузи и непоследователна правосъдна процедура. Като цяло разрешаването на капиталови разногласия е постепенно, координацията сред институциите е неприятна и доста постоянно се изисква интервенция на най-високо политическо равнище ", написа в отчета.

В частта с корупцията у нас отчетът е праволинеен. В документа се показва, че страната ни разполага със закони и органи, с които да бори корупцията. Споменава се и Комисията за противопоставяне и лишаване на нелегално добитото имущество. Въпреки това обаче корупцията по високите етажи и злоупотребата с европейски средства е притеснителна. 

" Политическата воля и потенциалът за следствие на сходни закононарушения остават лимитирани и България няма дефинитивни неоправдателни присъди за високопоставени чиновници, забъркани в корупция. Този вид правосъдни преследвания постоянно се преглеждат изборно или с политически претекстове и нормално приключват с оправдателни присъди след нескончаем правосъден развой. България е на 69-то място измежду 180 страни съгласно показателя за разбиране на корупцията на Transparency International за 2020 година, най-лошото в Европейски Съюз ", пишат в отчета си от Държавния департамент са Съединени американски щати. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР